Излезе новият доклад на Междуправителствения панел по климатичните промени към

...
 Излезе новият доклад на Междуправителствения панел по климатичните промени към
Коментари Харесай

Страховит доклад за климата: Северният ледовит океан без лед

 

Излезе новият отчет на Междуправителствения панел по климатичните промени към Организация на обединените нации, в който е направена най-мащабната оценка за положението на науката за измененията в климата за последните 8 години. Той се отличава с по-голяма решителност и нови научни заключения, написа Климатека.

Според него междинната температура на повърхността на Земята през последните 50 години се трансформира със скорост, невиждана за последните 2000 години.

Ако излъчванията от парникови газове продължат да нарастват и в бъдеще, до края на века междинната температура на повърхността на Земята ще се увеличи с до 4-5°C.

Затоплянето е по-съществено над сушата, в сравнение с над океаните. 

По отношение на преваляванията се смята, че има нарастване на общото международно количество превалявания от средата на предишния век, като темпът на повишаване се е нараснал от 80-те години на ХХ век.

От началото на ХХ век, световното ниво на морската вода се е покачило с към 20 см. Скоростта на повишаване се усилва.

Съвременните концентрации на въглероден диоксид (CO2) са по-високи след като и да било през последните 2 милиона години.

Недвусмислено е, че човешкото влияние е затоплило климатичната система по отношение на положението преди Индустриалната гражданска война.

Човешкото въздействие евентуално е асъдействало за огромните промени при преваляванията от средата на ХХ век насам. 

Сигурно е, че покачването на морското ниво ще продължи (над 99% вероятност).

Вероятните упования при другите сюжети са това да е сред 0,3 и 1 м до 2100 година

Има над 66% възможност, че Северният ледовит океан ще бъде на практика без лед по време на сезонния си най-малко преди 2050 година

Според отчета безпрезедентни екстримуми като горещи талази, значителни превалявания, засушавания и тропически циклони, които не са се случвали в предишното, в този момент ще зачестят..

Например, с покачването на морското ниво може да се чакат наводнения в нови региони.

В елементи от Арктика е допустимо да се следят пожари.

 


Има висока степен на убеденост за нарастване на честотата и интензитета на значителни превалявания над по-голямата част от сушата.

От друга страна, чакат се засушавания, засягащи земеделието и околната среда.

Въпреки отрицателните заключения в отчета, към момента има опция да се избегнат най-негативните сюжети, в случай че се подхващат незабавни дейности за климата, а точно понижаване на парниковите излъчвания допустимо най-скоро до чисто нулево ниво.

Част от решенията са ограничение на потреблението на изкопаеми горива, прекъсване на обезлесяването, технологии за отрицателни излъчвания и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР